Acest articol a aparut in Ghidul Solutiilor Smart City 2018, Nr.1, 30 noiembrie.

Conceptul de oraș inteligent propus de Orange România pune bazele unei platforme deschise și interoperabile ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților.

 Platforma creată beneficiază de infrastructura deschisă Orange, precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești de high-tech.

Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș, din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale și centrale sunt agregate în platformă și permit adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție. Cu ajutorul unei interfeţe deschise și interogabile pentru programarea de aplicaţii (API), orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Smart City.

Orange pune la dispoziție o infrastructură integrată de ultimă generație, soluții digitale complexe, precum și un ecosistem de parteneriate locale și internaționale cu lideri în domeniul tehnologic, ce asigură succesul design-ului, implementării și operării celor mai complexe proiecte de orașe inteligente.

Un astfel de exemplu este proiectul pilot dezvoltat de Orange pentru Alba Iulia Smart City 2018 și care include soluții de:

  •  Conectivitate
  •  Securitate
  •  E-Guvernare
  •  Sustenabilitate
  •  Societate digitală
  •  Educație
  •  Cercetare și dezvoltare

Conectivitate

Orașul Alba Iulia se bucură de rețele de internet în bandă largă și IoT, 4G/4G+, Wi-Fi, LTE-M și LoRaWAN furnizate de Orange România și securizate prin platforma Business Internet Security.

Rețeaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces în cetate și oraș și 15 puncte de acces în mijloacele de transport în comun. Rețeaua publică Wi-Fi Orange oferă acces la internet în zone centrale, de interes turistic, spații de agrement, stadioane, precum și unități publice administrative, de învățământ sau sanitare.

Rețeaua dedicată obiectelor conectate la internet (IoT), LoRaWAN, acoperă prin 6 gateway-uri întregul oraș Alba Iulia și conectează 150 de senzori. La finalul anului 2017 a fost activată și capabilitatea de LTE-M în Alba Iulia pentru a completa beneficiile aduse dezvoltatorilor și utilizatorilor de aplicații de tip IoT.

Securitate

Accesul la internet este securizat prin intermediul soluției Business Internet Security care oferă protecție împotriva virușilor, atacurilor malware, botnet sau DdoS și siguranța conexiunilor fixe sau mobile împotriva atacurilor cibernetice.

E-Guvernare și administrare participativă

Prin intermediul platformei de conectare la Wi-Fi și a soluțiilor de administrare participativă, cetățenii pot comunica mai ușor cu autoritățile pe subiecte de interes public, iar Primăria poate realiza sondaje adresate utilizatorilor din mijloacele de transport în comun.

Mai mult, prin intermediul platformei City Analytics, municipalitatea are acces la informații despre traficul pietonal în zonele cu Wi-Fi, putând urmări rapoarte și date statistice privind numărul de vizitatori unici și densitatea în funcție de intervalul de timp, condițiile meteorologice, anotimp sau evenimente desfășurate. Astfel de informații pot fi utilizate pentru optimizarea acțiunilor organizate în zonele respective și alocarea optimă de resurse de mobilitate urbană.

Soluția Civic Alert oferă ocazia cetățenilor să raporteze către Primărie problemele orașului, statusul tichetelor deschise putând fi urmărit în timp real pe website-ul Primăriei.

Sustenabilitate

Reţeaua de senzori monitorizează aerul atât în locații fixe, în intersecții, zone cu trafic auto intens sau zone industriale, cât și în mișcare, prin intermediul senzorilor montați pe mijloacele de transport în comun.

De asemenea, soluția oferă atât autorităților, cât și cetățenilor, informații cu privire la impactul pe care activitățile de zi cu zi le au asupra mediului.

Soluția de iluminat public inteligent contribuie la eficiența energetică a orașului prin optimizarea consumului de energie şi a costurilor de operare şi întreţinere a sistemului de iluminat public. Aceasta a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcție de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp. Soluția oferă beneficii conexe precum posibilitatea adăugării altor soluții de oraș inteligent precum hotspoturile Wi-Fi sau camerele de supraveghere, datorită faptului că stâlpii de iluminat sunt de acum alimentați cu electricitate și în timpul zilei.

Societate digitală 

Orange propune o soluţie de transport public inteligent, incluzând accesul Wi-Fi la internet securizat pentru călători şi accesul în timp real la informaţii legate de poziţionarea GPS, viteza şi direcţia de deplasare a fiecărui mijloc de transport.

Accesul la conexiuni de mare viteză în timpul călătoriei contribuie la îmbunătățirea experienței în timpul călătoriei și poate deveni un factor important în motivarea cetăţenilor să folosească mijloacele de transport în comun.
Totodată, municipalitatea și regia de transport pot monitoriza traficul și flota de vehicule prin instalarea de camere video și prin localizare GPS în timp real.

Conectarea la internetul de mare viteză se face printr-un portal captiv, prin care municipalitatea are la dispoziție un canal de comunicare directă cu locuitorii orașului și poate derula în mod frecvent sondaje referitoare la probleme de interes general.

Prin aplicația e-alba iulia, disponibilă pe Android și iOS, turiștii au acces la informații despre principalele obiective ale orașului, iar business-urile locale pot organiza campanii dedicate.

Educație 

Orange pune la dispoziție o platformă pentru digitalizarea școlilor, cu catalog electronic și conținut personalizat pentru elevi, profesori și părinți, plus aplicații ce permit un mod de predare interactiv. În Alba Iulia, soluția a fost implementată în 2 licee din oraș: Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan“.

Aceasta include tablete, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat și cu trafic web filtrat. În total, anul acesta beneficiază în Alba Iulia de această soluție 120 de profesori și aproape 1.500 de elevi.

Cercetare și dezvoltare

Ca urmare a acceptării Orange în programele de cercetare și dezvoltare Horizon2020, MATILDA și SLICENET, Alba Iulia a devenit beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticală Smart City.

Orange are în prezent soluții de Smart City în Alba Iulia, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Suceava și Caransebeș.