Speedflying-ul este un nou sport pe care turiștii din Poiana Brașov se aventurează să-l practice pe pârtiile de schi, unde este interzis. Salvamontiștii și polițiștii locali fac apel la cei care practică acest sport să înceteze să pună viața schiorilor în pericol.

Speedfly-ul este un fel de parapantă pe schiuri, care poate să prindă o viteză de până la 70 de kilometri pe oră. Potrivit salvamontiștilor, cei care îl practică o fac pe proprie răspundere în Poiana Brașov și pun viața schiorilor în pericol, pentru că până să prindă viteză mecanismul zboară la înălțime joasă, aproape de capetele turiștilor și pot fi produse accidente fatale.

”Speedfly-ul este o parapantă de mici dimensiuni, iar în momentul în care îți dai drumul pe pârtia de schi, până prinzi sufiecientă viteză ajungi la gâtul schiorilor, iar riscul de accidentări este foarte mare. Acest sport se practică doar în afara pârtiilor de schi, dar turiștii își dau drumul de la telegondolă, deși în regulament scrie foarte clar că este interzis. Problema este că schiroul nu trebuie să se intersecteze cu astfel de practicanți ai speedfly-ingului, așa cum se întâmplă și în cazul săniilor, care sunt multe pe pârtiile de schi. Sunt sporturi diferite, cu abordări diferite, cu viteze diferite“, a declarat Sorin Păltânea, șeful Serviciului Salvamont Brașov, pentru MEDIAFAX.

Potrivit aceleiași surse, în Poiana Brașov nu există locuri special amenajate pentru practicanții speedflying-ului.

În acest sezon de schi, autoritățile au aprobat un nou regulament de folosire a domeniului schiabil. Astfel, patrule mixte, alcătuite din polițiști locali și salvatori montani, sunt prezente pe pârtiile de schi din Poiana Brașov și din Masivul Postăvaru, asigurându-se că noul regulament adoptat la începutul acestui an este asimilat și respectat de către practicanții sporurilor de iarnă. Amenzile pentru cei surprinși cu speedfly-ul pe pârtiile de schi din Poiana Brașov sunt cuprinse între 500 și 1000 de lei.

”Suntem în a doua săptămână de campanie de informare a acestui nou regulament și încercăm să îi avertizăm verbal pe turiști în legătură cu acesta și cu pericolele la care se pot expune. Deocamdată nu au fost aplicate amenzi, dar ele sunt cuprinse între 500 și 2500 de lei pentru cei care nu respectă regulile“, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Brașov, Anca Lăutaru.

De la începutul sezonului, salvamontiștii au intervenit pe pârtie în 263 de situații de urgență, în care au fost implicate 272 de persoane.

sursa: Mediafax.ro