În România doar 5% dintre locuitori se deplasează constant cu bicicleta. În mare parte, această situație se datorează lipsei pistelor pentru biciclete și a siguranței în trafic. Pentru a crește acest procent, este nevoie de două lucruri: infrastructură de piste pentru biciclete și stimularea achiziției acestora de către români.

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat: “Lucrăm în această perioadă la un proiect pentru a încuraja populația să achiziționeze biciclete și îmi doresc ca în paralel și autoritățile locale să facă demersuri concrete pentru a extinde și moderniza infrastructura rutieră pentru biciclete. Avem nevoie de o schimbare de paradigmă, de o nouă abordare prin care să încurajăm transportul alternativ, prietenos cu mediu”

De asemenea, aflat în vizită la unul din cei mai mari producători de biciclete din Europa, ministrul le-a transmis un mesaj și autorităților locale, solicitându-le să extindă și să modernizeze infrastructura rutieră pentru bicicliști:

”Am vizitat cea mai mare fabrică de biciclete din #România și una dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est. Cei 280 de angajați ai SMW Timișoara produc, în prezent, aproximativ 600.000 de biciclete pe an, iar planurile de extindere ale companiei, pentru anii viitori, estimează o creștere a producției la 1,5 milioane unități/an. În plus, de anul viitor, fabrica va începe să producă inclusiv biciclete electrice. Bicicletele sunt considerate, de majoritatea specialiștilor, drept cel mai sustenabil mijloc de transport creat de om.

În Europa sunt atât de populare, încât vânzările depășesc 20 de milioane de unități pe an. Ele aduc beneficii atât mediului, prin eliminarea poluării produse de transportul motorizat, cât și sănătății oamenilor, prin combaterea sedentarismului. Practic, vorbim de un mod de a ne deplasa sănătos, ecologic și distractiv. Din păcate, apetitul românilor pentru biciclete este departe de statisticile europene”, declarat Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.