Aproape jumătate dintre români (46%) consideră că mediul de afaceri este motorul de dezvoltare al economiei prin locurile de muncă create, salariile oferite și taxele plătite, sunt concluziille unui studiu realizat de compania de cercetare de piață Novel Research pentru Provident Financial România.

Studul a fost realizat în octombrie 2017 pe un eșantion reprezentativ de 1.002 respondenți din România.

Alți aproape 28% dintre respondenți asociază sectorul privat cu exploatarea, gândindu-se în principal la salarii scăzute și la volumul mare de muncă, însă nu pun toată încărcătura negativă pe seama companiilor, ci mai degrabă pe contextul social. Astfel, 7% sunt de părere că firmele private sunt victime ale sistemului actual, în sensul că uneori nu beneficiază de sprijin din partea statului.

54% dintre respondenți consideră că dezvoltarea armonioasă a economiei și a societății românești ar trebui să fie o preocupare comună a sectorului public și privat. Aproape 15% cred, însă, că aceasta ar trebui să fie exclusiv în sarcina companiilor, iar 11% pun responsabilitatea dezvoltării României pe seama guvernului, în timp ce 20% consideră că cele două sectoare au preocupări și responsabilități distincte.

Concret, principalele preocupări ale sectorului privat trebuie să fie, în opinia respondenților la studiu, crearea de locuri de muncă, oferirea de condiții mai bune de lucru, dezvoltarea profesională a resurselor umane, acordarea de salarii mai bune și inovarea produselor și serviciilor. În același timp, sectorul public ar trebui să se preocupe mai degrabă de viitorul României, de dezvoltarea infrastructurii, de protejarea mediului și de asigurarea echității sociale.

7 din 10 români consideră că prezența companiilor multinaționale în România este importantă, relevă studiul, și se traduce prin crearea de locuri de muncă, după cum consideră 76% dintre respondenți, și în transfer de tehnologie și know-how (71%). Totodată, multinaționalele contribuie la îmbunătățirea standardului de viață în comunitățile locale, spun 67% dintre respondenți, și fac infuzie de capital în economie, prin contribuția la bugetul de stat și investițiile pe care le realizează în România (64%), având astfel o contribuție semnificativă la dezvoltarea economiei locale.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), unul dintre cei mai importanți furnizori de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,4 milioane de clienţi în 9 ţări din Europa, precum şi în Mexic și Australia. IPF este unul dintre cei mai mari angajatori britanici din Europa Centrală și de Sud-Est și una dintre cele mai puternice companii internaţionale listate la Bursa din Londra. Din 2006, Provident a investit în România aproape 300 de milioane de euro și a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de peste 80 de milioane de euro.

sursa: mediafax.ro