Studiu ING International Survey: România are cele mai multe cupluri din UE in care partenerii au banii la comun

Studiu ING International Survey: România are cele mai multe cupluri din UE in care partenerii au banii la comun. Conform unui nou studiu ING International Survey – Economii 2018, în Europa, 53% dintre cupluri spun că își pun banii la comun. Însă pentru cuplurile din România practica este mult mai întâlnită, la 71% dintre respondenți, se arată într-un comunicat transmis joi de instituția financiară.

„Există un raport direct între armonia în cuplu și modul de gestionare a banilor. Mai mult de jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiți în relația lor (55%) declară că își împart finanțele cu partenerul. 46% dintre cei cu probleme în cuplu își împart banii cu partenerul.”, notează autorii studiului.

Potrivit ING International Survey, cea mai puternică legătură dintre resursele financiare administrate în comun și cupluri fericite se vede în România, unde 76% dintre cupluri țin banii la comun, și în Spania, unde ajunge procentul la 68%.

„Resursele financiare comune presupun o mai mare transparență a cheltuielilor. Însă unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, în anumite circumstanțe. Motivațiile lor țin de faptul că nu vor ca partenerul să știe cât cheltuiesc (16%) sau vor să își țină datoriile un secret (9%)”, mai arată autorii studiului. Pe de altă parte, „un partener ar alege să nu își pună banii într-un cont comun fie pentru că are nevoie de intimitate (34%), fie pentru că își gestionează finanțele mai bine decât partenerul (28%) sau ca partenerul să nu își facă griji pentru el (25%)”.

Studiul ING International Survey mai arată și că puțin peste un sfert din gospodăriile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiți. „În Europa, cel mai mare număr de persoane fără economii se află în România (36%) și în Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia și Marea Britanie (fiecare cu 27%). Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care să declare că nu au economii”, Luxembourg având cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 țări în care s-a realizat studiul.

„Când vine vorba despre fericirea în cuplu, sigur primul lucru care ne vine în minte nu este gestionarea finanțelor. Dar exact aceasta este legătura găsită în studiul nostru. Cuplurile care nu vor să își pună banii la comun este foarte posibil să nu se simtă atât de apropiate. Însă tocmai această discuție poate să îi apropie. Banii nu cumpără fericirea, dar modul în care îi gestionăm în cuplu cu siguranță ajută”, a declarat Ian Bright, senior economist și managing director al Group Research ING.

Studiul ING International Survey – Economii 2018 a fost realizat de Ipsos prin chestionare aplicate online. Studiul a fost aplicat online în 15 țări: Austria, Belgia, Cehia, Franța, Germania, Italia, Luxembourg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia, Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii. Chestionarea a avut loc în perioada 19-31 octombrie. ING International Survey este realizat de câteva ori pe an de ING eZonomics. Subiectele vorbesc despre bani și stil de viață, combinând idei despre educație financiară, finanțe personale și comportament economici pentru a adduce în mod regulat informații practice referitoare la modul în care oamenii își gestionează banii.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală care oferă servicii bancare unui număr de peste 34 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice.

GoodNews.info.ro