Unul dintre primele studii care analizeaza efectele restrictiei calorice asupra oamenilor a aratat ca reducerea consumului de calorii cu 15% timp de 2 ani a determinat incetinirea imbatranirii si metabolismului si a protejat impotriva bolilor legate batranete. Studiul, care a aparut pe 22 martie in revista Cell Metabolism, a constatat ca restrictia de calorii a scazut stresul oxidativ sistemic, care a fost legat de imbatranirea functiilor neurologice, cum ar fi bolile Alzheimer si Parkinson, precum si cancerul, diabetul si altele, scrie ScinceDaily.com.

„Restrictionarea caloriilor poate incetini metabolismul de baza si daca procesele secundare ale metabolismului accelereaza procesele de imbatranire, restrictiile calorice sustinute pe parcursul mai multor ani pot contribui la reducerea riscului de boali cronice si la prelungirea vietii “, spune autorul principal al studiului, Leanne M. Redman – profesor asociat in Stiinte Clinice la centrul Pennington Biomedical Research din Baton Rouge, LA.

CALERIE (Evaluarea cuprinzatoare a efectelor pe termen lung ale reducerii consumului de energie) a fost primul studiu aleatoriu controlat prin care s-au testat efectele metabolice ale restrictiei calorice la persoanele care nu sufereau de obezitate. Cea de-a doua faza a rapoartelor studiului este rezultatul analizei a 53 de barbati sanatosi si neoplazi, cu varste cuprinse intre 21 si 50 de ani, care au scazut aportul de calorii cu 15% in decurs de 2 ani si au suferit masuratori suplimentare pentru metabolism si stres oxidativ. Reducerea caloriilor a fost calculata individual prin raportul dintre izotopii absorbiti de moleculele si tesuturile participantilor in decurs de 2 saptamani, o tehnica ce indica cu precizie un nivel caloric de mentinere a greutatii.

Citeste si: De ce este recomandat consumul de ceaiuri?

Cei din grupul de restrictionare a caloriilor au pierdut o medie de aproape 9 kg, desi nu au urmat o dieta speciala, iar scaderea in greutate nu era obiectivul studiului. Nu s-au observat efecte adverse, cum ar fi anemia, pierderea excesiva de masa osoasa sau tulburari menstruale. De fapt, ambele studii au dus la imbunatatirea starii de spirit si a calitatii vietii: „Am constatat faptul ca, pana si persoanele care sunt deja sanatoase si slabe pot beneficia de un regim de restrictionare a calorii”, spune Redman.

La animalele de laborator, restrictia calorica scade temperatura corpului si rata metabolica. Redman a subliniat faptul ca studiul CALERIE a urmarit efectele restrictiei calorice asupra imbatranirii, nu asupra pierderii in greutate, in care apar cel mai adesea discutii despre metabolismul “rapid” sau “lent”: “Stim din studiile efectuate pe mamifere ca, cu cat mamiferul este mai mic, cu atat metabolismul este mai rapid si cu atat este mai scurta durata de viata”, spune ea, citata de ScienceDaily.com.

Multi factori, cum ar fi mecanismele antioxidante si factorii biologici si alimentari, influenteaza metabolismul, afirma Redman, dar teoriile actuale confirma ca un metabolism mai lent este cel mai benefic pentru imbatranirea sanatoasa si ca organismele care ard cea mai eficienta energie ar trebui sa experimenteze cea mai mare longevitate.

“Studiul CALERIE intareste sustinerea a doua dintre cele mai cunoscute teorii ale imbatranirii umane: teoria metabolismului lent raportat la rata vietii si teoria daunelor oxidative”, adauga Leanne M. Redman. „Aceasta din urma leaga supraproductia radicalilor liberi de deteriorarea oxidanta a lipidelor, a proteinelor si a ADN-ului, ceea ce duce la boli cronice precum ateroscleroza, cancerul, diabetul si poliartrita reumatoida”, conchide Leanne M. Redman.

In timp ce numarul de participanti la studiu a fost relativ mic si de scurta durata in contextul unei vieti umane, biomarkerii de imbatranire s-au imbunatatit la participantii la studiu. Pasii urmatori includ stabilirea biomarkerilor robusti ai imbatranirii umane si examinarea efectelor restrictiei calorice impreuna cu alimentele antioxidante sau cu substante precum resveratrolul, care imita restrictia caloriilor.

Sursa: ScienceDaily.com