TAXUD a lansat proiectul pilot „Educația Fiscală Digitală pentru Tineri Europeni”

Proiectul “Digital Tax Education for young people in Europe” -este menit să îmbunătățească nivelul de educație al copiilor, adolescenților și tinerilor europeni în ceea ce privește sistemul taxelor și impozitelor. Informațiile despre diferitele forme de impozitare sunt transmise cu ajutorul unor jocuri, materiale și clipuri de tip e-learning, astfel încât tinerii să le asimileze într-un mod distractiv și captivant, care să îi stimuleaze să se implice, se arată într-un comunicat de presă.

Profesorilor le sunt puse la dispoziție resurse și sugestii (tips & tricks) care să simplifice procesul de predare a informațiilor referitoare la sistemul de taxe și impozite și la beneficiile acestuia.

A fost realizat un portal, disponibil în 22 de limbi, care cuprinde materiale de e-learning, secvențe video, linkuri catre website-uri naționale de informare și materiale didactice destinate profesorilor. În plus, a fost inclus și un joc, numit TAXLANDIA, în cadrul căruia participanții trebuie să administreze fonduri publice, să ia decizii privind colectarea taxelor și modul lor de cheltuire.

“Informațiile despre impozite și fiscalitate sunt transpuse în jocuri, prin intermediul unor scenarii inteligente de eLearning, și generează o interacțiune prietenoasă. Acesta este un exemplu de bună practică în ceea ce privește democratizarea informației în UE și informarea permanentă a cetățenilor europeni. Sunt mândru că această inițiativă îi aparține unui europarlamentar român”, spune Victor Negrescu, Ministrul Afacerilor Europene, și cel care, în fosta sa calitate de membru al Parlamentului European, a inițiat acest demers.

Platforma a fost construită de consorțiul format din firmele SIVECO România, în calitate de lider, și INTRASOFT. Proiectul s-a desfășurat pe baza contractului cadru semnat de consorțiu și DG TAXUD în urmă cu un an.

“Suntem fericiți să vedem cât de interesate sunt tinerele generații de subiectele legate de responsabilitatea civică. E datoria și privilegiul nostru să găsim cele mai bune moduri de a-i motiva și de a-i informa despre sistemul de taxe și impozite. Având în vedere că tinerii sunt utilizatori nativi de tehnologie, desigur că acesta pare să fie cel mai bun mijloc de comunicare”, a spus Emilian Pavel, Europarlamentar în cadrul evenimentului de lansare.

Portalul e disponibil în toate limbile țărilor din UE.