Tehnologia blockchain e menționată tot mai des în mass media, însă mai mult în calitate de software de bază folosit pentru a genera criptomonede, precum Bitcoin. Multe organizații nu sunt conștiente încă de potențialul acestei tehnologii și modalitățile în care aceasta poate fi folosită pentru a eficientiza procesele sau pentru a dezvolta noi oferte de servicii, însă ne apropiem de această etapă pe măsură ce aplicațiile tehnologiei blockchain sunt înțelese mai bine.

Avocații din rețeaua Deloitte Legal au examinat implicațiile juridice, riscurile și oportunitățile tehnologiei blockchain, precum și perspectivele acestei tehnologii.

Ce este tehnologia blockchain și cum influențează ea mediul juridic:
  • Ce este tehnologia blockchain? Pe scurt, blockchain implică înregistrarea de informații într-un mod care creează încredere în informațiile deja înregistrate. Acest lucru oferă utilizatorilor o valoare, deoarece creează un lanț de date transparent, eliminând necesitatea unor intermediari și a altor terțe părți, lanțurile de date fiind în același timp sigure și rentabile.
  • Aspecte practice. Din moment ce înregistrările de tip blockchain sunt imuabile, este esențial ca cerințele tehnice să fie stabilite în avans. În această etapă informațiile juridice sunt esențiale pentru a înțelege ce cerințe trebuie să fie îndeplinite sau evitate și ce cadre de reglementare trebuie respectate.
  • Contracte inteligente. Denumirea de contracte inteligente induce în eroare: acestea nu sunt nici inteligente (nu există o componentă cognitivă), nici nu sunt contracte într-un sens juridic. Atunci de ce contractele inteligente sunt un element util în tehnologia blockchain?
  • Manifestări juridice. Există multe aplicații legale pentru tehnologia blockchain. În timp ce utilizările juridice ale acestei tehnologii sunt încă în curs de explorare, o serie de funcții practice ale acesteia sunt deja folosite.
  • Probleme legale. Participanții la un lanț de tip blockchain trebuie să fie conștienți de ramificațiile juridice ale soluției pe care o folosesc, inclusiv cele care privesc dreptul public, dreptul privat, dreptul penal, precum și legile financiare și cele de reglementare.
  • Soluții. În prezent sunt explorate o serie de soluții legale, pe măsură ce avocații se luptă cu implicațiile juridice ale tehnologiei blockchain.
  • Aspecte privind comerțul global. Organizațiile care realizează tranzacții la nivel global au nevoie de vizibilitate și securitate mai ridicate în ceea ce privește lanțul de aprovizionare, date care sunt în același timp de calitate și sigure, precum și sisteme de conformitate comercială care pot face față schimbului electronic de date. Tehnologiile precum cea de tip blockchain permit companiilor să facă față acestor provocări.