Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, îi răspunde procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și spune că are toată convingerea că la ANAF se respectă deciziile instanței legat de recuperarea prejudiciilor, dar va face o evaluare în zilele ce urmează.

“Nu cred că este cineva la ANAF care își permite să nu pună în aplicare o decizie a instanței. Sunt sigur că colegii au inițiat aceste acțiuni pentru a recupera prejudiciile, voi verifica. (…) Sunt convins că în partea de ANAF totul s-a demarat pentru a se recupera”, a declarat Eugen Teodorvici, ministrul Finanțelor.

Acesta a mai spus că se va interesa exact care este situația și va prezenta în câteva zile toate acțiunile de recuperare “ca să nu mai fie nimeni în spațiul public neinformat sau dezinformat”.

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat marți că, în ultimii ani, valoarea bunurilor indisponibilizate de procurori a crescut, menționând că în acest domeniu legislația este suficient de clară și previzibilă.

“Problema pentru care banii nu intră în buget nu este o chestiune de legislație, ci de modul în care se execută aceste hotărâri judecătorești. Sunt peste 990 hotărâri judecătorești în dosarele DNA în valoare de un miliard de euro. Acestea sunt transmite Ministerului Finanțelor și instituțiilor care au competența de a pune în executare. Aceste instituții trebuie să vină să spună ce probleme au când vorbim de executarea bunurilor”, spune șefa DNA.

Kovesi susține că instituțiile care au competența de a recupera banii sau bunurile considerate a fi prejudicii ar trebui să se comporte ca un bun administrator.

“Dacă vorbim de imobile, aveam foarte multe instituții care plătesc chirie. De ce un imobil confiscat nu poate fi dat în folosință unei instituții pentru a economisi chiria (..) Din această suma de un miliard de euro trebuie să vedem cât este executat efectiv, lucru pe care în acest moment nu îl știu”, a completat magistratul.

Sursa: Mediafax