Tesla a stabilit ca din noiembrie 2019 să înceapă producția modelului Y, după ce în februarie directorul companiei Elon Musk a declarat în fața analiștilor că are ca obiectiv să ajungă la o capacitate de producție de 1 milion de modele Y pe an, potrivit Reuters.

Firma condusă de Elon Musk acceptă deja solicitari preliminare pentru 500.000 de mașini, însă Tesla a oferit clienților detalii minime despre program. Directorul companiei a indicat însă că vehiculul ar începe să fie construit în fabrica din Fremont, California.

Construcția a 500.000 de modele Y pe an ar fi echivalentul a ceea ce a planificat Musk pentru producția totală în Fremont până la sfârșitul acestui an, dar analiștii susțin că Tesla nu a realizat niciodată volumele propuse. Noile detalii ale modelului Y arată că Tesla avansează în planurile de a construi un vehicul nou, chiar dacă se străduiește să producă Modelul 3, lansat în iulie. În ciuda faptului că a atras comenzi în avans, lansarea sedanului a fost afectată de întârzieri și blocaje de fabricare, amânând fluxul anticipat de venituri al companiei și agravând criza de lichidități pentru compania care pierde bani, arată Reuters.

Modelul Y este doar unul dintre numeroasele proiecte în curs de desfășurare pentru Tesla, care a lansat, în ultimele luni, și un Tesla Semi și un nou Roadster. Compania investește într-o fabrică de baterii Gigafactory din Nevada, unde problemele de asamblare a modulelor de baterii au contribuit la întârzierile modelului 3 și, de asemenea, vrea să construiască o fabrică în China în viitorul apropiat.

Acțiunile Tesla au scăzut la începutul acestei luni, pe fondul speculațiilor asupra situației financiare și a unui accident mortal care a avut loc în Statele Unite cu o mașină fără șofer produsă de companie, însă și-au revenit după ce compania a a anunțat o creștere în primul trimestru a producției modelului 3.

Sursa: Mediafax