Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect privind finanțarea cu peste 103 milioane de lei a unui sistem de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe autostrăzile A1, A2, A3 și DN1, București – Ploiești, care include și camere video.

„Fiecare autostradă va avea un sistem propriu, al cărui nod central de comunicaţii va fi conectat la Centrul de Monitorizare şi Informare de la DRDP Bucureşti. Se asigură astfel controlul şi comanda celor trei sectoare de autostradă dintr-un centru unic, dar rămâne şi disponibilitatea unei redistribuiri ulterioare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Centrul de Monitorizare şi Informare va trebui refăcut astfel încât să integreze noile echipamente şi să corespundă actualelor cerinţe, precizează Ministerul Transporturilor (MT).
Sistemul de monitorizare şi informare este compus din următoarele subsisteme: subsistem de monitorizare a traficului prin bucle inductive, subsistem de monitorizare a traficului și detecție a incidentelor prin tehnologie video, subsistem de monitorizare video, subsistem de măsurare a condiţiilor meteo – rutiere, subsistem de cântărire dinamică și măsurare dimensiuni, subsistem de informare cu panouri cu mesaje variabile (VMS), subsistem de monitorizare a traficului cu senzori wireless, puncte de concentrare, subsistem de securitate și subsistem de comunicaţii si electroalimentare.

MT propune aprobarea finanțării proiectului, în valoare de 103.628.218,89 lei cu TVA, din programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM) și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație.

Hotărârea Guvernului privind aprobarea finanțării proiectului „Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe Autostrada A1, București – Pitești, Autostrada A2, București – Cernavodă și Autostrada A3, București – Ploiești și DN1, București – Ploiești”, a fost publicată pe site-ul instituției.

Proiectul de act normativ este necesar pentru a implementa măsurile prevăzute în DIRECTIVA 2010/40/UE din 7 iulie 2010 privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfețele cu alte moduri de transport reprezintă cadrul general la nivelul Uniunii Europene referitoare la Sistemele Inteligente de transport. Această directivă fost transpusă în legislația națională prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2012 privind implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier și pentru realizarea interfețelor cu alte moduri de transport, aprobată prin Legea nr. 221/2012.

În cadrul programului de construcţii de noi autostrăzi/drumuri naţionale şi de reabilitare a celor existente, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) implementează Sistemele Inteligente de Transport (ITS – Intelligent Transport Systems), ca opţiune de creştere a siguranţei şi limitării impactului asupra mediului privind procesul de transport rutier, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.

sursa: mediafax.ro