In trimestrul IV 2017, numarul locurilor de munca vacante a fost de 54.700, in scadere cu 4.200

În trimestrul IV 2017, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 54.700, în scădere cu 4.200, rata locurilor de muncă vacante scăzând, în perioada menționată, cu 0,16 puncte procentuale.

Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică şi alte activităţi de servicii (2,52% pentru fiecare în parte), urmate de sănătate şi asistenţă socială (2,40%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.600 locuri vacante), iar rata a fost de 1,23%.

Sectorul bugetar a însumat peste 31% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 8.000 de locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 6.800 de locuri vacante în administraţia publică, respectiv 2.400 de locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,16%, respectiv 100 de locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (-0,34 puncte procentuale), urmate de cele de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (-0,26 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante diminuări mai relevante s-au observat în activităţile din industria prelucrătoare (2.400 de locuri vacante), respectiv în cele de sănătate şi asistenţă socială (800 de locuri vacante).

La polul opus, cele mai semnificative creşteri atât ale ratei cât şi ale numărului locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de informaţii şi comunicaţii (+0,31 puncte procentuale, respectiv +0,5 mii locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă diminuare atât în ceea ce priveşte rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în administraţia publică (-1,49 puncte procentuale, respectiv 3.700 locuri vacante), ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare , respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,64 puncte procentuale, respectiv 1.800 de locuri vacante).

La polul opus, cu cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (+0,42 puncte procentuale), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,22 puncte procentuale), respectiv transport şi depozitare (+0,21 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, creşteri mai importante s-au evidenţiat în transport şi depozitare (700 de locuri vacante), intermedieri financiare şi asigurări (400 de locuri vacante) şi construcţii (300 locuri vacante).