Ambasadorii la UE au convenit, pe 13 iunie 2018, asupra poziției Consiliului referitoare la propunerea de regulament privind examinarea investițiilor. Aceștia au solicitat Președinției să demareze negocierile cu Parlamentul European cât mai curând posibil.

Propunerea de regulament stabilește un cadru la nivelul UE pentru analiza investițiilor din țări terțe în sectoare strategice, instituind un mecanism de cooperare între statele membre, precum și cu Comisia, cu privire la investițiile care ar putea afecta securitatea și ordinea publică.

“Investițiile străine directe reprezintă o sursă majoră de inovare, creștere economică și locuri de muncă. Este esențial ca UE să rămână în continuare deschisă investițiilor, dar este necesar totodată să dispunem de instrumente adecvate pentru a ne proteja tehnologiile-cheie împotriva amenințărilor strategice și pentru a garanta faptul că interesele noastre esențiale nu sunt compromise.” a declarat Emil Karanikolov, ministrul bulgar pentru comerț.

În prezent, mai puțin de jumătate dintre statele membre ale UE au o legislație în vigoare care să le permită să examineze investițiile străine directe. Propunerea prezentată de Comisie în septembrie 2017 vizează consolidarea cooperării, prin definirea unui set de informații care să facă obiectul unui schimb, precum și prin introducerea unor termene. Existența unui cadru la nivelul UE pentru examinarea efectuată de statele membre va spori securitatea juridică și transparența și va aborda într-un mod mai eficient potențialul impact transfrontalier al aportului de investiții asupra securității și ordinii publice.

UE este prima destinație pentru investițiile străine directe și este o piață foarte deschisă. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere a investițiilor legate de active critice ale UE, care nu sunt rezultatul acțiunii forțelor normale ale pieței. De exemplu, întreprinderi de stat sau societăți private opace, având legături strânse cu guvernele, cumpără societăți din UE care utilizează tehnologii de vârf sau cu dublă utilizare (precum inteligența artificială, robotica sau nanotehnologiile) sau active de infrastructură strategică care ar putea avea un impact asupra securității sau a ordinii publice a UE.

Propunerea privind examinarea investițiilor a fost identificată drept o prioritate legislativă de către toate cele trei instituții. La rândul său, Consiliul European din martie 2018 a solicitat Consiliului și Parlamentului European să facă progrese cu privire la acest dosar.

Pe baza textului aprobat de ambasadorii la UE, Președinția va începe negocierile cu Parlamentul European pentru a ajunge la un acord în actuala legislatură.