Comisarul pentru Finanţe al Uniunii Europene, Valdis Dombrovskis, s-a angajat marţi să propună reglementări noi pentru monedele virtuale, ca reacţie la planurile Facebook de a introduce criptomoneda Libra, pe care UE o consideră un risc pentru stabilitatea financiară, transmite Reuters.

Franţa şi Germania au apreciat că Libra, a cărei mărime ar fi mult mai mare decât a altor criptomonede, precum bitcoin, ar putea să le restrângă suveranitatea monetară.

”Europa are nevoie de o abordare comună a criptoactivelor de tipul Libra. Intenţionez să propun o legislaţie nouă în domeniu”,  a spus Dombrovskis parlamentarilor europeni, la audierea sa pentru confirmarea în postul de comisar.

UE nu are reglementări specifice pentru criptomonede, care, până la anunţarea Libra, în luna iunie, a fost considerată de către majoritatea factorilor decidenţi ca fiind o problemă marginală, deoarece doar o fracţiune din bitcoin sau alte monede digitale sunt convertite în euro.

Dombrovskis s-a opus reglementării monedelor igitale în cei cinci ani de mandat şi a explicat că modificarea poziţiei sale a fost provocată de planurile Facebook pentru Libra, o monedă digitală ”care poate avea efecte sistemice pentru stabilitate financiară”, a afirmat acesta în faţa parlamentarilor.

UE cere acum în cadrul G20 măsuri la nivel global pentru aşa-numitele stablecoins (criptomonede aflate într-o relaţie statică cu un alt bun de o valoare relativ stabilă, cum ar fi aurul sau dolarul american), potrivit unui document european.

Anvergura Libra ar implica riscuri pentru că milioanele de utilizatori ai Facebook din Europa ar putea să plătească cu noua monedă, a spus Dombrovskis.

Un oficial al Comisiei Europene a spus că nu există încă un termen pentru propunerea unor reglementări noi.

Dombrovskis a spus că reglementările ar trebui să se concentreze pe protejarea stabilităţii financiare, protejarea consumatorilor şi prevenirea riscurilor de spălare a banilor prin intermediul criptomonedelor, care pot trece uşor graniţele.

Dombrovskis, fost premier al Letoniei, a spus că UE trebuie să îşi regândească apărarea faţă de criminalitatea financiar

sursa news.ro