Ursula von der Leyen impreuna cu Violeta Vijulie, Presedintele Organizatiei Femeilor Liberale S3, Bucuresti, participanta la Congresul PPE de la Zagreb

Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene, prezenta la Congresul PPE de la Zagreb a anuntat ca isi va canaliza eforturile catre politici UE privind egalitatea de gen si consolidarea pozitiei femeilor in economie si societate,, intrucat egalitatea dintre femei si barbati este un aspect vital al tuturor domeniilor la nivel national si european. Presedintele CE a atras atentia asupra diferentei vizibile dintre remunerarea femeilor si cea a barbatilor care exista inca la nivel European si reprezinta o medie anuala de 16%.

Familiile sunt piatra de temelie a societatii noastre si au nevoie de un echilibru intre viata profesionala si viata privata. Odata cu intrare femeilor in viata profesionala, acestea contribuie la cresterea venitului familiei si pot contribui la cresterea economica a Europei.

O alta problema sesizata de Ursula von der Leyen este aceea ca femeile raman subreprezentate in pozitii de putere in toate cele 28 din UE. De aceea, propune statelor membre sa realizeze o strategie a UE privind egalitatea de gen, care sa fie dezvoltata si implementata. O astfel de strategie este necesara pentru asigurarea unei planificari eficiente pe termen lung si pentru concentrarea eforturilor pe prioritati comune. Invita CE sa aloce cel putin 2% din structurile si investitiile europene pentru imbunatatirea egalitatii de gen in UE si solicita ca CE sa evalueze punerea in aplicare a Planului de actiune al UE pentru 2017-2019, sa faca propuneri de imbunatatire a acestuia pentru a combate discriminarea salariala in Uniunea Europeana.

Presedintele CE isi doreste o monitorizare indeaproape a punerii in aplicare a Directivei UE privind echilibrul muncii si vietii private pentru parinti si ingrijitori din statele membre, care are drept scop cresterea participarii femeilor pe piata muncii si luarea concediului de familie si alte aranjamente flexibile de lucru atat pentru barbati, cat si pentru femei.

O alta propunere este aceea ca CE sa introduca o zi europeana care sa celebreze echilibrul munca-viata privata, care sa fie stabilita la data de 20 martie in fiecare an, marcand echinoctiul de primavara, cand ziua devine egala cu noaptea.