Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a avut miercuri o întrevedere cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, iar unul dintre subiectele discutate a fost statutul cetățenilor români după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis MEDIAFAX, în cadrul discuțiilor a fost reconfirmată dorința ambelor părți de a conveni cât mai curând posibil textul Acordului de Brexit, pentru a începe negocierile privind cadrul relațiilor viitoare.

“Am reiterat prioritatea României, subliniată și de doamna prim-ministru Viorica Dăncilă, de a proteja drepturile românilor care locuiesc, lucrează sau studiază astăzi în Regatul Unit. Ministrul David Davis a confirmat că Marea Britanie își va onora obligațiile asumate în prima fază a negocierilor și a subliniat angajamentul Guvernului Marii Britanii privind abordarea deschisă și transparentă a întregului proces, prin oferirea unor garanții certe în ceea ce privește drepturile cetățenilor europeni și ale familiilor acestora”, a declarat Victor Negrescu.

Cei doi miniștri au evidențiat, de asemenea, necesitatea unei cooperări aprofundate între Uniunea Europeană și Marea Britanie, care să respecte principiile agreate la nivelul UE 27, fiind în interesul ambelor părți.

“Apreciem în mod deosebit contribuția substanțială și expertiza Marii Britanii pe multiple paliere, în special în domeniul apărării și securității. De aceea, ne dorim în continuare o cooperare strânsă între Uniunea Europeană și Marea Britanie, prin încheierea unui viitor acord echilibrat, care să permită îndeplinirea obiectivelor noastre comune”, a mai precizat Victor Negrescu.

Potrivit comunicatului MAE, cele două state colaborează foarte bine în diverse domenii, dar mai ales din perspectiva comunității de români care trăiește în Marea Britanie. David Davis și Victor Negrescu au exprimat dorința continuării acestei relații strânse și după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

La 1 februarie, premierul britanic Theresa May a avertizat că europenii care vor veni în Marea Britanie după Brexit ar putea să-și piardă unele drepturi, indicând un dezacord cu Uniunea Europeană în legătură cu statutul cetățenilor în perioada de tranziție.

Potrivit cerințelor Blocului comunitar, cele trei milioane de cetățeni europeni din Marea Britanie ar trebui să rămână eligibili pentru aceleași drepturi, până la sfârșitul perioadei de tranziție. Însă Theresa May a sugerat că europenii care vor veni după luna martie a anului viitor vor fi tratați în mod diferit.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, după ce s-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniței irlandeze și drepturile cetățenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May trebuie să-și prezinte viziunea asupra unei viitoare înțelegeri comerciale, apoi vor începe discuțiile substanțiale în privința relației UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial și al securității. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziție post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.

Sursa: Mediafax