Conectarea unei clădiri la Internet pentru a gestiona de la sistemul de securitate la parcare, de la ventilație, la încălzire, a devenit o realitate bazată pe tehnologiile digitale.

Cei mai mulți proprietari de clădiri înțeleg că o infrastructură robustă susținută de conectivitate digitală are impact asupra satisfacției chiriașilor. Cu toatea acestea, următoarea generație de clădiri inteligente va necesita o infrastructură de tip IoT (Internetul Lucrurilor) bine proiectată.

Tehnologia digitală face clădirile inteligente

Proprietarii de clădiri au înțelescât de mult are impact asupra retenției chiriașilor și a satisfacției ocupanților oferirea de facilități digitale de calitate, cum ar fi signalistica digitală, serviciile de hosting, săli de conferințe digitale, servicii de conferință video de ultimă generație, iar cererea pentru astfel de clădiri este în creștere.

Potrivit majorității experților, următoarea generație de clădiri va folosi tehnologii care se vor baza pe computere puternice, Internet în bandă largă, comunicații fără fir și sisteme informatice integrate.

Pentru a implementa în mod eficient aceste facilități tehnologice, este necesară conectarea dispozitivelor și senzorilor IoT , iar cloud-ul devine esențial. Astfel, prin adoptarea unei rețele IoT,  proprietarii de clădiri pot îmbunătăți eficiența în procesul de exploatare și respectiv crește valoarea clădirii.

Echipamentele de generație nouă, care permit managementul wireless și sunt conectate prin IoT și care ajută proprietarii de clădiri să monitorizeze, să integreze și să reducăcosturile, devin esențiale.

Focus pe conectarea clădirilor inteligente

Există mai multe soluții de conectare care pot fi utilizate pentru a conecta dispozitivele IoT între ele și pe toate acestea la cloud. Fie că sunt soluții Wi-Fi sau mobile 4G/5G, ele oferă beneficii diferite, pe baza aplicației sau a cazului de utilizare.

Cu toate acestea, cea mai mare diferență între opțiunile de rețea bazate pe celulare și Wi-Fi în clădirile inteligente este cărețelele bazate pe comunicatie mobilă  pot funcționa într-o gamă mult mai mare și cu viteze de date ridicate.

Din aceeași perspectivă IoT, spațiul inteligent al clădirilor aduce oportunități și evoluții extraordinare, printre altele, referitor la sistemele de gestionare a clădirilor. Un studiu recent arată că peste 60% dintre facilities manageri susțin că IoT va avea un impact major asupra politicilor de construcție și întreținere a clădirilor în următorii ani.

Fie că vorbim despre clădirile de birouri sau de hoteluri, depozite, spații de producție industrială, impactul clădirilor, din punct de vedere energetic și ecologic, trebuie minimizat. Acesta este situația și în cazul clădirilor publice și se aplică și complexelor rezidențiale, dar și proiectelor de infrastructură.

Factori de creștere a adopției IoT în clădirile inteligente

Având în vedere cerințele chiriașilor și ale ocupanților, crește presiunea asupra proprietarilor de clădiri să investească în tehnologii inteligente care să permită fructificarea beneficiilor aduse de dispozitivele conectate la IoT.

În acest sens crește nevoia ca proprietarii de clădiri să se adapteze la noua tehnologie IoT din diverse etape ale construcției și să aibă în vedere necesarul de echipamente IoT. Este important ca aceștia să ia în considerare aspecte legate de întreținerea și gestionarea activelor, eficiență, economiile de costuri și, desigur, așteptările din ce în ce mai mari ale ocupanților clădirilor comerciale.

De asemenea, crește și nevoia propietarilor de a accesa „date în timp real”, de a realiza o analiză a datelor obținute și a le putea interpreta automat cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), pentru a crește nivelul de productivitate, eficiență și sustenabilitate al clădirii. În acest context crește importanța eficienței energetice și a managementului energetic care conduce la decizia de a avea un sistem de management integrat al clădirii(BMS).
Beneficiile IoT în clădirile inteligente

Desigur, nu are sens invesiția în IoT pentru clădiri inteligente doar pentru a obține clădiri automatizate și de a stoca informații sau a scădea costurile și nici din cauza presiunii asupra proprietarilor de clădirii.

Pe lângă beneficiile în ceea ce privește operațiunile, întreținerea, valoarea clădirii, rezultatele unui management energetic îmbunătățit, clădirea inteligetă devine parte dintr-un ecosistem.

Astfel, dincolo de serviciile de gestionare a instalațiilor, prin punerea împreună a datelor din mai multe clădiri, pot apărea beneficii adiționale din moduri noi de folosire a informațiilor derivate, esențiale pentru buna gestionare a orașului inteligent.

Autor: Lucian Anghel, Timepal Romania și Facilities Management Services