Violeta Vijulie: Aș vrea ca orașul meu să aibă grijă de mine

Violeta Vijulie este politician de mulți ani, a muncit foarte mult să își crească notorietatea așa încât  să ajungă acum în poziția de a candida pentru funcția de primar al Sectorului 3, în cursa intenă a Partidului Național Liberal.

Are proiecte importante pentru comunitate și vrea să vină în întâmpinarea nevoilor oamenilor în relația cu autoritățile publice și pentru a se simți confortabili și mândri în orașul în care trăiesc. Violeta Vijulie a avut amabilitatea de  a acorda pentru Good News un interviu în exclusivitate pe această temă.

GoodNews: Cum îți dorești sa arate orașul în care ai vrea să locuiești?

Violeta Vijulie: În primul rând, îți spun cum vreau să simt orașul meu: vreau să simt că are grijă de mine, că s-a dezvoltat gândindu-se la mine, la copilul meu, la familia mea și că a făcut fiecare lucru ca să ne fie bine.

De exemplu: aș vrea ca fiecare școală să fie legată de străzile din jur cu piste de biciclete pe o rază de 1 km. În felul acesta copilul se duce în siguranță la scoală singur, părintele își vede liniștit de serviciu, poluam mai puțin și toți câștigăm timp – cea mai prețioasă resursă pentru fiecare dintre noi.

Sau: iluminatul public să se aprindă la căderea nopții, dar și mai devreme dacă este ceață sau întunecat afară, să lumineze mai puternic când ajung la intersecții și treceri de pietoni, să se stingă în zori ca să nu risipim energie și neapărat să fie cu led ca să consume foarte puțin.

Aș vrea ca orașul meu să-mi fie la îndemână. La un pas distanță în real și la un click distanță în virtual. Asta ar însemna să trăim într-un oraș inteligent emoțional, așa cum vreau eu să fac din Sectorul 3.

Cum să arate? Vesel și optimist. Aici unitatea de măsură este chipul locuitorilor. Așadar, numai dacă aceștia trăiesc în confort și bunăstare putem avea un oraș vesel. Totuși, aș putea spune că orașul trebuie să fie, în primul rând, curat și verde. Când spun curat mă refer la curățenie generală, așa cum am fost eu învățată acasă să fac înainte de Paște și de Crăciun: fiecare lucru să fie la locul lui și fiecare colțișor să fie curat și împrospătat.

Într-un oraș, asta înseamnă că e curat pe carosabil, pe trotuar, pe spațiul verde, înseamnă că avem coșuri de gunoi curate, golite la timp, înseamnă că avem clădiri curățate, înseamnă că reciclăm selectiv și cu banii câștigați investim în calitatea aerului.

Când spun verde mă refer la: centura verde a capitalei, care trebuie refăcută, parcuri – protejate cele existente și realizate altele, fiecare metru de spațiu verde îngrijit, fiecare copac valorizat, fiecare loc în care poate fi plantat un copac valorizat, grădini verticale, grădini suspendate, balcoane verzi.

Good News: Care sunt problemele pe care le vezi zilnic si ai vrea sa se rezolve?

Violeta Vijulie: Lucruri făcute halandala și la niște prețuri enorme. Unde sunt parcări ar trebui să fie spațiu verde, unde sunt borduri ar trebui să fie parcare, unde sunt locuri deschise ar trebui să bagi parcarea în subteran și deasupra să faci parc. Mizerie, multă mizerie. Și mizeria atrage mizerie.

Dacă oamenii nu văd mizerie pe jos, caută coșul, dacă văd resturi sau chiștoace pe jos aruncă și ei. Este drept că și cetățenii au partea lor de responsabilitate. Dar în primul rând Primăria trebuie să ordoneze lucrurile. Mergeam zilele trecute pe o alee necirculata pe care erau coșuri de gunoi din 10 în 10 metri. În alte părți unde este trafic foarte mare nu sunt deloc sau, mai rău, sunt rupte și cade mizeria din ele.

Problema este că primarii din București, toți, nu numai cel din Sectorul 3, nu muncesc pentru oameni, ci pentru prietenii lor pe care îi alimentează cu contracte la niște prețuri enorme și nici măcar nu verifică dacă livrează ce scrie la obligații. Asta aș vrea să se schimbe. Bucureștiul are bugetul cât toată regiunea Moldovei. Bani sunt. Dacă sunt folosiți corect și transparent poți schimba fața orașului în 4 ani.

Good News: Ce crezi ca se poate face in termen scurt, real, in orașul tău și în oricare altul?

Violeta Vijulie: Cheltuirea banului public corect și transparent și crearea unui spirit de comunitate printr-o abordare deschisă în care cetățeanul să fie valorizat, ascultat și implicat în actul de guvernare locală. Pentru asta nu îți trebuie bani, îți trebuie doar simțul datoriei că muncești pentru oameni. Proiectul meu de suflet este un spital modern în Sectorul 3. Cred că pot duce spitalul într-un stadiu foarte avansat, dacă nu chiar finalizat în 4 ani.

Alte proiecte care pot fi realizate într-un mandat de 4 ani sunt: transport public eficient, sistem de management al traficului, pasaje supra sau subterane, în funcție de localitate poți face minim 2 parcări supra etajate, iar în Sectorul 3, de exemplu, poți face până la 10 astfel de parcări. Poți face spații verzi și parcuri, poți profesionaliza activitatea de salubritate și management al deșeurilor…

Doamne, câte se pot realiza în 4 ani! Priviți doar la primari performanți cum ar fi Emil Boc la Cluj, Ilie Bolojan la Oradea, Mircea Hava la Alba-Iulia. Putem și în București.

Violeta Vijulie este candidat pentru funcția de primar al Sectorului 3, în cursa intenă.

Mult succes Violeta Vijulie!