Platforma YouTube, deținută de compania Google, va schimba regulile privind remunerarea creatorilor de conținuturi video, după ce, în ultimul an, a stârnit mai multe polemici, cu clipuri controversate ale unor vloggeri celebri, informează Le Monde.

Programul Google Preferred, care preselecționează canalele cele mai adecvate pentru companiile de publicitate, va face o triere a conținuturilor video, după ce platforma YouTube a înregistrat mai multe derapaje, cu clipuri ce prezentau, de exemplu, glume antisemite, desene animate violente dedicate copiilor și imagini ale unor cadavre.

Printre celebrii vloggeri de pe platforma YouTube care au stârnit controverse se numără PewDiePie și, mai recent, Logan Paul.

În acest context, Google a anunțat, marți, pe două dintre blogurile sale, o serie de măsuri care vizează remunerarea creatorilor de conținuturi video, sperând astfel să contraatace tendința actuală de a recurge la clipuri șocante pentru a avea cât mai multe vizualizări și a obține astfel mai mulți bani.

Principala modificare privește Google Preferred, programul publicitar cel mai eficient al YouTube, care are în vedere creatorii de conținuturi cu cele mai mari audiențe și un public cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani.

Astfel, pentru a putea beneficia de venituri publicitare asociate, fiecare videoclip ar trebui să fie vizionat în prealabil și validat de un moderator uman.

Această schimbare de politică va deveni efectivă la mijlocul lui februarie în SUA și la sfârșitul lui martie în alte 15 țări vizate, printre care și Franța.

Pe 10 ianuarie, YouTube l-a eliminat pe Logan Paul, un vlogger foarte popular, din programul Google Preferred, după ce acesta a filmat trupul unui bărbat care se sinucisese de puțin timp.

Platforma video a fost criticată pentru lipsa de reacție, după ce clipul, publicat pe 31 decembrie pe canalul lui Logan Paul, care are 15 milioane de abonați, a rămas online peste 24 de ore.

O altă modificare privește YouTube Partner Program – un program care permite creatorilor de conținuturi video să obțină bani din filmele pe care le realizează -, care nu va mai fi accesibil pe criterii de audiență, ci de abonare. Până în prezent, un creator de conținut video trebuia să cumuleze 10.000 de vizualizări în 12 luni pe tot canalul său pentru a beneficia de acest program. Însă modul de contabilizare al vizualizărilor era unul contestat, algoritmul care stătea la baza acestuia nefiind unul cunoscut.

Potrivit noilor reguli, pentru a beneficia de acest program, creatorii trebuie să aibă minimum 1.000 de abonați, iar conținuturile lor să fie vizionate minimum 4.000 de ore. Proprietarii platformei speră ca astfel să favorizeze creatorii de conținut “care contribuie pozitiv la dezvoltarea comunității”, au explicat oficiali ai Google.

Nu în ultimul rând, YouTube vrea să facă mai transparente relațiile între companiile de publicitate și creatorii de conținuturi, permițând firmelor să evalueze pertinența videoclipurilor în care le apar reclamele. În februarie 2017, după ce a publicat un video în care făcea o glumă antisemită, Felix « PewDiePie » Kjellberg, considerat la acel moment cel mai popular vlogger de pe platforma YouTube, a pierdut un contract cu compania Disney.