Producătorul de materiale de construcţii AdePlast anunţă o creştere de 97% la exporturi, la 9 luni, iar până la sfârșitul anului compania estimează vânzări totale, pe piața internă și pe cea externă, de peste 90 de milioane de euro.

“La export am avut un avans considerabil încă din prima jumătate a anului, iar până în al treilea trimestru, am reuşit aproape să dublăm nivelul de business pe această zonă. Totul se datorează unei creșteri exponențiale a cererilor pentru produsele noastre în țări ca Bulgaria sau Ungaria. Aici proiectele de termoizolații se desfășoară într-un ritm galopant, date fiind fondurile europene accesate în ultimul an pentru eficentizarea energetică”, declară Daniel Stăncescu, CEO AdePlast.

Compania exportă mortare, vopseluri şi termosisteme în ţări precum Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, Austria, Italia, Germania şi Spania, iar cu noua platformă de la Craiova va prelua comenzi pentru ţările din fosta Iugoslavie. “Marea Britanie este o altă destinație de export care se va dezvolta odată certificarea pe care am obținut-o chiar luna trecută de la The British Board of Agrements (BBA), cel mai prestigios organism de auditare în domeniul materialelor de construcții. Auditul a fost efectuat pentru unul dintre mortarele produse pe platforma de la Oradea, și anume adezivul Polistirol Premium”, precizează Daniel Stăncescu.

Zilnic, de pe platforma din Ploieşti pleacă 80 de camioane cu produse AdePlast, dintre care 8 în afara ţării.

În ceea ce privește evoluția generală a business-ului, AdePlast a înregistrat un avans de 17% la 9 luni, din această creștere 37% se datorându-se polistirenului. După trei trimestre, AdePlast a reuşit să livreze peste 1.000.000 de m³ de polistiren, depăşind cu 87.000 m³ producţia din aceeaşi perioadă a anului trecut.

România este una dintre cele mai importante pieţe de polistiren la nivel european. Există cel puţin 40 de fabrici de polistiren în ţară, acestea reușind să se producă la nivel local peste 4 milioane de metri cubi anual. Cele mai recente prognoze ale pieței mondiale de polistiren arată că până în 2024, nivelul global va ajunge la 51,5 miliarde de dolari, din care 60% vor fi destinați construcțiilor, adică aproximativ 1 miliard de m³.

AdePlast are trei platforme industriale, situate în Oradea, Ploieşti şi Roman.

La Oradea, capacitatea de producție este de 250.000 de tone adezivi şi mortare uscate, 50.000 de tone/ n vopsele şi tencuieli decorative și 700.000 metri cubi de polistiren expandat, având inclusă și capacitatea de producție de polistiren grafitat în cobranding cu firma BASF.

Pe platforma industrială de la Ploieşti se află o fabrică de adezivi şi mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone/an, o fabrică de polistiren expandat de 1.050.000 de metri cubi, o line de producţie de polistiren grafitat de 150.000 de metri cubi, la care se adauga o fabrica de vopsele, tencuieli decorative, lacuri şi emailuri, cu o capacitate de 50.000 tone/ n.

La Roman, AdePlast deţine o zonă industrială care include o fabrică de adezivi şi mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone/ n şi o linie de producţie de polistiren expandat cu o capacitate anuală de 700.000 de metri cubi.

Sursa: Medifax